Daha Sosyal Bir çalışma alanına ihtiyacın mı var? YOUNG LIONS ZONE

Geçtiğimiz hafta içinde Akmerkez’de bulunan sıradışı mekan Young Lions Zone’a geçerken bir uğrayayım dedim. Sosyal medyada sık sık karşıma çıkan, arkadaş sohbetlerinde imrenilerek bahsedilen bu mekan hakkında söylenilenlerin ne kadar eksik, ne kadar az olduğuna bizzat şahit oldum.

“Nedir bu Young Lions Zone?” diye soracak olursanız; genellikle freelance olarak çalışan insanların tercih ettiği içinde internet bağlantısı, tabletler, kahve ikramı, kağıt, kalem, silgi, ataç, selobant, kuru boyalar, kitaplar, dergiler, yazıcı, kocaman bir televizyon ve en önemlisi iki adet kaydırak bulunan ve bu hizmetlerin hepsini (kaydıraklar da dahil) kullanıcılarına ücretsiz olarak sunan inovatif ve sıradışı bir çalışma alanı. Yurt dışında örneklerine sık sık rastladığımız ancak canım ülkemde kimsenin yapamadığı şeyi yapmış Akmerkez. Hemde öyle küçük, izbe ve alışveriş merkezinin en kuytu köşesinde kalan bir yere de değil. Akmerkez’in içinde bulunan birçok mağazadan daha büyük, daha ferah Young Lions Zone. Girişte en az mekan kadar samimi bir görevli karşılıyor sizi, küçük bir sohbetten sonra buyur ediyor içeriye. İçeride o kadar kitap, o kadar tablet olmasına rağmen ilk etapta ilginizi hiçbiri çekmiyor ve direkt olarak “Oha adamlar dükkana kaydırak koymuşlar, acaba kayabiliyoruz mu?’’ cümlesi yankılanıyor beyninizin duvarlarına çarpa çarpa. Malum İstanbul şartlarında para olmadan yapacağınız tek şey evde oturmak olduğu için, burada ilk başlarda biraz çekingen davranabiliyorsunuz. “Acaba kahveyi biz mi alıyoruz yoksa arkadaş mı getiriyor?”, “Şimdi gelir gelmez de almayayım yüzsüzlük olmasın?” gibi söylemleri ister istemez düşünüyorsunuz. Ancak; içeride belirli bir süre geçirdikten sonra kendi ofisinizdeymişçesine dolaşmaya başlıyorsunuz onca kitap ve derginin arasında. 
www.younglionszone.com isimli internet sitesinin en altına indiğimizde bu işin mimarlarının Akmerkez, Young Lions Zone, Cannes Lİons, Doğan Burda Dergi, Reklamcılık Vakfı ve Tempo dergisinin olduğunu görmekteyiz.  Çok ortaklı bir girişim olan ‘’Young Lions Zone’’ da toplantı yapmak istediğinizde az evvel yukarılarda bir yerlerde bahsettiğim mekan kadar samimi görevli arkadaşa mail adresinizi ve telefon numaranızı bırakıp randevu almanız yeterli. Toplantı günü ve saatinde bu arkadaşlar sizin için geri kalan her şeyi ayarlamakla bizzat meşgul oluyorlar.
Normal şartlarda çanta, cüzdan ve telefon üçlemesini adeta vücudumuzdan bir parçaymışçasına yanımızdan ayırmazken; burada öyle derdiniz olmuyor. Toplantı yapmak veya çalışma amacıyla gittiğiniz bu alanı herhangi bir ihtiyacınızı gidermek için kısa süreliğine terk ettiğinizde “Acaba çantama bir şey olur mu?” telaşına kapılmadan, rahatlıkla çalışma masanızda bırakabilirsiniz. O konuda da oldukça güvenli bir yer. “Her şey iyi, güzel de içeride bir kütüphane havası var, sessiz sakindir oralar” diyorsanız; ülkenin en ünlü dj trio’su Club Bangkok’tan tanınan Onur Yazıcı nam-ı diğer “Puht”, size seçtiği müziklerle Batman’in Robin’e attığı tokat gibi bir karşılık veriyor. Çalışırken dinleyebileceğiniz ne kadar güzel, ne kadar ferahlatıcı müzik varsa Young Lions Zone ve Puht kardeşler hepsini önünüze seriyor. 
Yolu Akmerkez’e düşenler ya da sadece bu mekanı görmek için yolunu Akmerekez’e düşüreceklere bir de kıyak geçeyim kablosuz internet bağlantısının şifresi: baglangencaslan. Sanırım utanıp, sıkılmadan internet şifresini isteyebileceğiniz tek yer Young Lions Zone.
Buradan Akmerkez’i böyle bir girişime imza attığı için kutluyor, Young Lions Zone’da emeği geçen herkesi bir devlet başkanı edasıyla selamlıyorum.


Yeni dünyanın yeni çalışma anlayışıyla
tanışmak için kafesinden çıkmaya hazırsın.

Yeni dünyanın yeni çalışma anlayışıyla tanışmak için kafesinden çıkmaya hazırsın. Daha sosyal, daha ilham verici, daha kolektif ve daha zamansız olan bu dünyayı parmağının ucunda oynatabilirsin. Biliyoruz, sen de yattığın yerden sıkıldın; başka insanlarla iletişime geçeceğin yeni mekanlar, çalışırken kendini iyi hissedeceğin yeni alanlar arıyorsun. İlhamını özgürlükten alan birliktelikler kurarak daha verimli, daha etkili ve daha profesyonelce çalışmak istiyorsun.

Yeni çalışma anlayışının gerekliliklerini tek bir çatı altında topladığımız Young Lions Zone by Akmerkez ile; 18-39 yaş arasında, özgürce çalışarak başkalarına ilham veren, hayattan ve sanattan beslenen insanların bir araya gelebileceği bir merkez yarattık. Ziyaretçilerin kolayca dahil olabilecekleri bu merkezin hayatla ve sanatla bağ kurmasını sağlamak amacıyla erişimin ücretsiz olmasına önem verdik. Motivasyonu her daim yüksek tutmak için çalışırken ihtiyaç duyacağın her şeyi hazır bulundurduk; masaların üzerinde defterler ve kalemler, makineden taze çıkmış kahve, baktıklarını daha büyük gösteren TV, zihnini dinlendirerek müziklerin kaynağı iPad ve kulaklıklar, çizgilerini konuşturacağın tabletler, her sayfasıyla yeni ilhamlara pencere açan kitaplar, dünyayla olan bağının bir an olsun bile kopmasına izin vermeyen WI-FI ve şarj ünitesi, daha özgür fikirler yaratabileceğin kaydırak… Ve, tabii ki sen.

Çünkü sen özgürce dönen yeni dünyanın en büyük ilham kaynağısın.

Yorumlar