Mutlu Olmak İçin Ne Kadar Para Kazanmanız Lazım?

Mutlu Olmak İçin Ne Kadar Para Kazanmanız Lazım?


Ä°lgili resim


Parayla saadet olmaz” sözü yüzyıllardır her toplumda tartışılmış olsa da, hâlâ bunun doğru mu yanlış mı olduğuna dair somut bir cevabımız yok. Bazı uzmanlar paranın mutluluk getirdiğini söylüyorlar hâlbuki, ancak yılda 75 bin dolara kadar (2010) bir miktar olduğu sürece. Bazı araştırmalar, bu parayı kendinize zaman yaratmak, ev masrafları gibi giderleri karşılamak ve kişiliğinize uygun şeyleri almak için kullanırsanız paranın mutluluk getirdiğine işaret ediyorlar. Purdue Üniversitesindeki psikologların para ve hayattan memnuniyet arasındaki ilişki üzerine yürüttükleri güncel bir çalışmaya göre ise, kişi yılda 95 bin dolar gibi bir para kazandığında mutlu olabiliyor.
 mutluluk ve para ile ilgili görsel sonucu
Bu araştırma için 164 ülkeden temsilci örnekleri bir araya getirildi. Çalışmada “gelir doygunluğu”, yani daha fazla paranın mutluluğu artık yükseltmediği nokta bulunmaya çalışıldı. Kişinin “yaşam değerlendirmesini” irdeleyen (en iyi yaşam ile en kötü yaşam ölçeğinde kendinizi nerede görüyorsunuz sorusu) genel memnuniyet ile duygusal memnuniyet (dün kendinizi nasıl hissediyordunuz sorusu) konuları üzerine alınan öznel yorumlar incelendi.
mutluluk ve para ile ilgili görsel sonucu
Araştırmacılar, daha fazla paranın kişiyi daha mutlu kılmadığı noktanın ortalama 95 bin dolar olduğunu gördüler. Bu noktadan sonra miktar ne kadar yükselirse kişisel mutluluk da o kadar düşüş gösterdi. Duygusal memnuniyet ise nispeten daha ucuza mal oluyor: olumlu duygular, miktar 60 bin dolara kadar olduğunda yükselirken, 75 bin dolara çıkıldığında olumsuz duygular baskın olmaya başlıyor.
Ä°lgili resimÄ°lgili resim
Tabii bunda kişinin nerede yaşadığı da büyük bir etken: 95 bin dolar ile Türkiye’deki ve Amerika’daki yaşamınız birbirinden çok farklı olacaktır. Batı Avrupa’da, keza, daha fazla paranın daha çok sıkıntı yarattığı nokta 100 bin dolar iken, bu miktar Kuzey Amerika’da 105 bin dolar. En yüksek gelir doygunluğu ise Avustralya ve Yeni Zelanda’da: 125 bin dolar. En düşüğü de Güney Amerika ve Karayipler: 40 bin dolar.

mutluluk ve para ile ilgili görsel sonucu
Gelir doygunluğu eğitim düzeyine göre de değişiklik gösteriyor. Sebebi ise farklı eğitim düzeyine sahip bireylerin farklı hayalleri ve sosyal karşılaştırma parametrelerine sahip olmaları.
mutluluk ve para ile ilgili görsel sonucu
Yani para aslında mutluluğu etkiliyor ama sadece belli bir noktaya kadar. Paranın ne azı ne de fazlası bizi mutlu ediyor. Kendimize uygun şeyleri alabilmemiz, ayın sonunu getirememe derdinden kurtulmamız ve kendimize vakit ayırabilmemiz için yeterli olan bir miktarla mutlu oluyoruz.
mutluluk ve para ile ilgili görsel sonucu
O zaman hep daha fazla kazanmak için değil, bu üç kalemi karşılayacak kadar para kazanarak mutlu olabiliriz. Yani o hep denen, “para amaç değil araçtır” sözü doğrulanmış oluyor.

jim carrey mutluluk ve para ile ilgili görsel sonucu

Kaynak : https://www.hangisieniyi.com @Bartu Karaylar

Yorumlar